2009. július 1., szerda

The World Games 2009 Kaoshiung

Világjátékok 2009 - Kaohsiung - logó

A legmagasabb színvonalú, a legkülönfélébb népszerű és látványos sportágban megrendezett versenyek szerepelnek a Világjátékok programján.

Földön, vízen és a levegőben űzött sportágakban a "gyorsabban, magasabbra, erőssebben" cél érdekében küzdenek egymással a résztvevők.

Négyévenként, az Olimpia éve utáni években e sportágak világelső sportolói gyűlnek össze a Világjátékokon, hogy az esemény keretén belül együtt törjenek a csúcsra. Mivel a versenynaptárban kiemelkedő helyet foglal el, az élsportolók számára pedig látványos kereteket jelent, ahol megmutathatják teljesítményüket, a Világjátékok során világszerte előtérbe kerülnek ezek a sportágak és versenyzők egyaránt.

A Világjátékok azonban mindenek előtt egyedülálló környezetet teremt különböző sportágakból és országokból érkező sportolók ezreinek ahhoz, hogy együtt ünnepeljék a minden határt átívelő egységet és barátságot. E sportolók számára a Világjátékok jelenti a FŐ VERSENYT, melyet egyrészt a sportbeli teljesítmények kiválósága, másrészt pedig a bajtársiasság jellemez.

IWGA - logó

A Világjátékokat a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) égisze alatt rendezik. Ez a szervezet tömöríti azt a 32 Nemzetközi Sportszövetséget, melyek a hivatalos versenyprogramban részvételre jogosult sportágak irányító szervei.

A Világjátékok rendezésével az IWGA egy Szervező Bizottságot bíz meg, mely a rendező városból és olyan szervezetekből alakul, mint pld. A nemzeti Olimpiai Bizottság, a regionális képviselőtestület stb.

Az esemény 11 napon át tart. Megnyitó ünnepséggel kezdődik és Záróünnepséggel fejeződik be.

Az ünnepségekre és versenyekre az IWGA által a Világjátékok rendezésére és lebonyolítására megállapított irányelvek, a "Világjátékok szabályai" szerint kerül sor.

Amellett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden egyes Világjátékok eseményt támogat, az IWGA pedig határozottan elfogadja és betartja az olimpiai mozgalom minden, a sport társadalmi értékeit illető elvét, ez a több sportágat magába foglaló esemény egy jelentős szempontból különbözik az Olimpiai Játékoktól. A rendezőknek nem kell létesítményeket építeniük vagy meglévő infrastruktúrájukat bővíteni kizárólag a Világjátékok miatt. Az eseményt meglévő helyszíneken, megfelelő méretű létesítményekben kell megrendezni, melyek attól függetlenül készültek, hogy a rendező város pályázott a Világjátékok megrendezésére. Ez egy olyan feltétel, mely befolyásolja a Világjátékok programját. Nem minden IWGA sportág szerepel szükségszerűen minden Világjátékon. A rendező városban és környékén meglévő infrastruktúra és létesítmények meghatározó tényezői a versenyprogramba kerülő sportágak kiválasztásának.

A tapasztalatok alapján 25-35 IWGA sportág szerepel egy-egy Világjátékok hivatalos versenyprogramján. A rendezők még nem az IWGA tagszövetségek irányítása alá tartozó néhány további sportágat is engedélyezhetnek egy meghívásos program keretében.

A kvalifikációs és kiválasztási kritériumok megállapításával a nemzetközi szövetségek, melyek sportágai szerepelnek a hivatalosan engedélyezett versenyprogramban, biztosítják, hogy a Világjátékok minden versenyszámában a legmagasabb színvonalú versenyeket láthassanak a nézők.

Forrás: http://www.vilagjatekok2009.hu/hu/vilagjatekok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése